Recuperem la punta aturem la zal

Menú

Saltar al contenido.
  • INICI
  • Informació
  • Documentació i recursos
    • Manifest
    • Argumentari
    • GUANYEM EL FUTUR, RECUPEREM LA PUNTA
  • Activitats
    • SENSEMURS
    • Cicle de cinema documental «Defensa del territori»
    • Debats sobre el territori
    • Jornades de reflexió_ Hi ha alternatives. Desurbanització i restauració del paisatge per un nou model territorial
    • Marxa a la Punta
  • Contacte

Manifest

bovaes
Dibuix: Les Bovaes

Els Poblats del Sud volem seguir sent horta productiva.
No a la Z.A.L
Els poblats del sud hem estat durant més de cinquanta anys un territori abandonat. El Pla Sud ens va segregar, provocant una ferida urbanística i social que no ha parat de sagnar, justificant així tots els projectes posteriors. Tenim voluntat de ser pobles d’horta però ens volen convertir en un nus d’infraestructures de transport. Durant dècades s’han succeït la V30, la V31, la CV500, Mercavalència, l’accés ferroviari al port i darrerament les fases successives de la depuradora de Pinedo, la ZAL del port i les bases de contenidors il·legals. Intervencions promogudes o tolerades per les institucions amb gran impacte en el territori, i per tant en els seus habitants.
La ferida més sagnant ha estat La Punta. La que fa vint anys era una de les joies ocultes de l’Horta de València. Un poblat dispers amb desenes d’alqueries, cases i barraques envoltades d’horta productiva. A un pas de la ciutat i tocant a l’Albufera, estava reconeguda com a “zona no urbanitzable d’especial protecció”, però la seua proximitat al port la va condemnar. El projecte de “Zona d’Activitats Logístiques” (ZAL) del port de València implicà llevar-li la protecció, deportar a un centenar de famílies de les seues vivendes i arrasar amb horta i edificis per cedir-li al port un enorme solar urbanitzable.
La resistència del veïnat i entitats no serví per detindre la destrucció de La Punta, però sí ha pogut paralitzar la ZAL. Els tribunals, amb tres sentències judicials (2009, 2013 i 2015), han anul·lat  el Pla Especial per a desenvolupament de la ZAL (projecte de ZAL) a La Punta, i, en conseqüència, l’horta arrasada ha tornat a recuperar la seua classificació inicial de “horta especialment protegida”  (tornant a declarar l’especial protecció de l’horta arrasada.)

Legalment hem tornat al punt de partida. Ara tenim l’oportunitat de repensar el futur de La Punta i de tot el nostre territori.
El canvi polític produït en la primavera de 2015 en l’ajuntament i la generalitat ha aportat uns aires nous al nostre país, que valorem positivament. Projectes com el Pla d’Acció Territorial de l’Horta (PATH), i del litoral (PATIVEL) o la Llei de l’Horta han obert una finestra a l’esperança. Aquests plans arrepleguen demandes històriques de les entitats de defensa del territori i mostren la intenció de canviar el model territorial que aplaudim.
Malgrat això, als poblats del sud no podem estar satisfets. Continuem assistint a un continu degoteig de projectes, com l’ampliació de la V30, l’estació Inter modal de Font de Sant Lluís, o la mateixa ZAL, que en cas de dur-se a terme suposaran noves ferides a un territori ja molt fragmentat. La zona d’En Corts i La Punta ara son territoris aïllats i sense serveis que mereixen un tracte millor.

Reclamem un nou model territorial
Els valencians i valencianes necessitem un canvi en la gestió territorial. El territori és limitat i la nostra població no augmenta, per tant no ens calen noves infraestructures que ens deixen encara més endeutats. Volem un model que estiga regit per criteris sostenibles, de respecte per l’entorn i els que l’habitem. Ens cal una nova gestió basada en la participació ciutadana, la transparència i les necessitats reals de la població i no en la dels grups de pressió empresarial.

Cal dir NO als abusos del port de València
L’Ajuntament de València i l’Autoritat Portuària de València presentaven la ZAL com una necessitat imprescindible per al port. El temps ha demostrat que mentien. Els últims quinze anys el port de València, tot i no tindre ZAL, quasi ha triplicat el seu moviment comercial i ha passat de la quarta a la segona posició entre els ports de l’Estat.
El creixement del port ja va devorar la platja de Natzaret i La Punta, i ara el seu impacte sobre la dinàmica litoral amenaça a les platges del Saler i el Perelló. Ara el port reclama reactivar la ZAL -avalant la violenta ocupació de fa quinze anys- i nous accessos ferroviaris i per carretera. Pensem que els i les habitants dels poblats del sud,  ja hem pagat massa per el creixement descontrolat del port. Ha arribat l’hora de pensar en el territori, en els seus habitants i en el llegat per a les generacions futures

Prou d’autovies!
És hora d’encetar noves polítiques de mobilitat i no sols al centre de les ciutats. Amb una població decreixent no té sentit l’ampliació de la V30 a costa de l’horta i la nostra qualitat de vida. La CV500,  autovia que ens segrega per a penetrar al Parc Natural de l’Albufera no té cap sentit amb el seu disseny actual, caldria pacificar-la i fer-la accessible als poblats i barris del sud, sense destruir més horta..

Volem recuperar l’horta de La Punta per a totes i tots.
La Punta ha estat un símbol de l’horta arrasada i la ciutadania ignorada per les Institucions (Ajuntament de València i Generalitat Valenciana) i l’Autoritat Portuària.  De la mateixa manera que es vol compensar el deute històric amb Natzaret amb zones verdes i millors dotacions, ara és el moment de reparar la situació de La Punta. Retirar el pla especial de la ZAL i desenvolupar un procés participatiu en el que es faça justícia i es repare la violència exercida contra les famílies deportades.
La Punta i En Corts han de tornar al seu paper tradicional de transició entre la ciutat i l’Albufera, part d’un corredor verd que enllace l’antic llit del Túria amb el Parc Natural de l’Albufera. Volem que es done l’oportunitat a les famílies deportades per tornar a viure i treballar les terres. I facilitar les condicions de vida i treball a les persones que encara les treballen actualment. Que veïns i veïnes de la zona tinguem l’oportunitat de decidir un millor futur per a La Punta. Recuperar-la com a horta realment protegida i productiva. 

La seua recuperació serà el símbol que altra manera de fer política territorial és possible.

En València a 3 de maig de 2017
Signen el manifest_

1- Associació de Veïns i Veïnes de Castellar l’Oliveral

2- Associació de Veïns i Veïnes de Font d’En Corts

3- Associació de Veïns i Veïnes de Natzaret

4- Associació de Veïns i Veïnes de la Punta L’Unificadora

5- Coordinadora d’agricultors i ramaders de la CV (COAGCV)

6- Foro Agrario de Mujeres de la CV

7- Per l’Horta

8- Plataforma Litoral per al Poble (PELPAP)

9- Col·lectiu Soterranya

10-Associació Macarella, Bonrepòs i Mirambell

11- Associació Bòbila, Alfara del Patriarca

12- Amun, Montcada

13- Fundació Assut

14- Associació de Veïns i Veïnes B.Orriols-Rascanya

15- Acció Ecologista-Agró

16- L’Aixada com Eixida

17- Perifèries

18- Entrepobles PV

19- VSF Justicia Alimentaria

20- Ecologistes en Acció de València

21- Plataforma per la Sobirania Alimentària del País Valencià

22- ARRAN València

23- BiciEscuela València

24- Centro de Estudios Rurales y de Agricultura Internacional (CERAI)

25- Casal Popular Ravatxol

26- Taula per la partida, Campanar

27- Les Espigolaores

28- Plataforma Salvem el Cabanyal

29- Ca Revolta

30- Barret Cooperativa Valenciana

31- Ateneu Cultural Casino de Torrent

32- Col.lectiu Ecologista Rosella. Torrent

33- Colectivo Vecinos de Poble Nou

34- Associació de Veïnes i Veïns de Campanar

35- Coordinadora Obrera Sindical – COS

36- Endavant-OSAN

37- Gecen (grupo para el estudio y conservación de los espacios naturales)

38- Asociación Valenciana de Ingeniería Sin Fronteras

39- Colla Ecologista La Carrasca – Ecologistes en Acció d’Alcoi

40- Colla de Dimonis Socarrats de Campanar

41- Club Pilota Valenciana Socarrades Campanar

42- Dret a Decidir

43- Sol i Vent Paisatges SL

44- Centre Social Terra

45- Asociación Monte de la Dehesa del Saler

46- Intersindical Valenciana

47- Mundubat

MANIFEST NO A LA ZAL 2017_P

MANIFEST REDUÏT

alcachofa (1)

Compártelo:

  • Twitter
  • Facebook

Me gusta esto:

Me gusta Cargando...
Widgets

Búsqueda

Widget de texto de la barra lateral

Se trata de un widget de texto. El widget de texto te permite añadir texto o código HTML en cualquier barra lateral del tema. Utiliza el widget de texto para mostrar enlaces, imágenes, HTML, texto o una combinación de todos estos elementos. Edítalos en la sección Widget del Personalizador.
  • Facebook
Blog de WordPress.com.
  • Seguir Siguiendo
    • Recuperem la punta aturem la zal
    • ¿Ya tienes una cuenta de WordPress.com? Accede ahora.
    • Recuperem la punta aturem la zal
    • Personalizar
    • Seguir Siguiendo
    • Regístrate
    • Acceder
    • Copiar enlace corto
    • Denunciar este contenido
    • View post in Reader
    • Gestionar las suscripciones
    • Contraer esta barra
 

Cargando comentarios...
 

    A %d blogueros les gusta esto: